A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elmúlt évéről

2020.12.22. | Aktuális, Önkormányzatunk

Eltelt az első esztendő az újonnan megválasztott Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat életében, és mi vegyes érzelmekkel tekintünk vissza erre az időszakra. Céljaink megvalósításának jelentős részét nálunk is megakadályozta a koronavírus-járvány által kialakult helyzet.

Különösen vonatkozik ez a közösségi rendezvények megtartására. A februári, a városunkkal közösen rendezett hagyományőrző disznótort követően sajnos hosszú szünet következett. Tavasszal már elmaradtak a Tavaszköszöntő eseményei, majd az úrnapi körmenet és a  virágszőnyeg kialakításában való részvételünk. A nyári rövid, nyugalmasabb időszakában szinte az utolsó pillanatban döntöttünk és mégis megtartottuk a „Diósdi barack ünnepét”, igaz az elképzelésekhez képest korlátozott, csökkentett tartalommal. Azonban ez az esemény talán  így is hozott némi szint és – a Diósdi Fúvósok jóvoltából – némi hangot is a rendezvények tekintetében kicsit szürkébb és csendesebb életünkbe.

Oderszky László, a DNNÖ elnoke

Városunk legnagyobb közösségi eseményét, a Szent Gellért Hetet – benne német önkormányzatunk önálló programjaival – sajnos már el kellett halasztanunk. Nem kerülhetett sor a szüreti hangulatot megidéző hagyományos szőlőpréselésre és  az azt követő mustkóstolásra, valamint iskolánk nemzetiségi osztályai sem tudták bemutatni meglepetésműsorukat. Utolsó nyilvános eseményünk a diósdi svábok kitelepítéséről való megemlékezés és koszorúzás volt a Törökbálinti Sváb kórus közreműködésével.

Ezt követően a járvány minden további közösségi programot megakadályozott, így az őszre tervezett  közmeghallgatást sem tudtuk már megtartani, és elmaradt a sváb zenés, zsíros kenyeres szabadtéri  találkozó is. A háttérben azonban önkormányzatunk munkáját igyekeztünk kötelezettségeinknek és önként vállalt feladatainknak megfelelően ellátni.

Sikerként könyveljük el, hogy elindítottuk és műkötetjük önkormányzatunk önálló honlapját, rendszeresen megjelenünk hírekkel, írásokkal városunk újságjában is, valamint jelen vagyunk a közösségi médiában is.

Az óvodai német nyelvvel való játékos barátkozást továbbra is tudtuk támogatni, igaz, a körülmények miatt nem a tervezett óraszámban. Terveink között szerepel, az iskolához hasonlóan, német nemzetiségi óvodai csoportok indítása. A megvalósítás érdekében egyeztetéseket, majd megállapodás megkötését tervezzük az óvoda vezetésével, üzemeltetőjével.

A 6.b osztály tagjai az új ruhákban az iskola bejáratánál

Az iskola nemzetiségi osztályai számára továbbra is folyamatosan biztosítjuk a fellépőruhák varratását, ehhez segítséget jelent a szülőktől kapott támogatás is. Az új, induló első osztályosok ez évben is megkapták a negyedikesektől a kedvcsináló ajándékot, a „Schultütét”. A pedagógusok számára  oktatást segítő technikai berendezéseket szereztünk be és adtunk át használatra. Aláírásra vár egy megállapodás, melynek keretén belül a kijelölt osztályok testnevelés órán német néptáncoktatásban részesülnek. Ezzel igyekszünk megteremteni a jövő számára egy fiatalokból álló sváb tánckar létrehozásának lehetőségét.

A jövő évre vonatkozóan mindenképpen szeretnénk erősíteni a kommunikációt nemzetiségi társainkkal, és mindenkivel, aki szimpatizál ügyünkkel. Erősíteni kell hagyományőrző tevékenységünket is, ennek érdekében szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesülettel, a hasonló profilú civil szervezetekkel és minden érdeklődővel. A járvány elmúltával, reményeink szerin 2021 tavaszán szeretnénk egy nagyobb találkozót létrehozni, ahol együtt örülhetünk a visszakapott „szabadságnak”, és átbeszélhetjük közös dolgainkat.

Nosztalgia: közös kirándulás a német hagyományőrzőkkel Nagymaroson

Most, az esztendő végén szeretnénk megköszönni mindenkinek a kapott támogatást, segítséget:  áldott, békés karácsonyt, jó egészséget és boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónak!

Danke, Frohe Weihnachten, Glücklihes neues Jahr!

Oderszky László, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke