Éljenek a diósdi gesztenyefák!

2021.05.12. | Aktuális

Az aknázómoly a gesztenyefák leveleit károsítja. Idén a városközpont gesztenyefái megvédése érdekében a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Diósd Város Önkormányzata közösen megbíztak egy céget, amely április 23-án elvégezte a 13 fa injektálását.

 A klímaváltozás következményeként 1993-tól hazánkban is megjelent aknázómoly először a gesztenyefák leveleit károsítja, melyek túl korán, sokszor már augusztusban elszáradnak és lehullanak, aminek következményeként a fa az évek során egyre gyengül, majd elpusztul. A folyamat megelőzésére létezik növényvédelmi technológia: a fa törzsébe injektálással juttatott növényvédelmi szer használatával megvédi a növényt a kártevők elszaporodásától és károkozásuktól.

Idén a védekezés megvalósítására a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Diósd Város Önkormányzata közösen bízott meg egy céget, amely április 23-án elvégezte a 13 fa injektálását.

Német önkormányzatunk különösen örül a projekt megvalósulásának, hiszen épített környezetünk védelme, megőrzése fontos ügyünk, merre a jövőben egyre nagyobb figyelmet kívánunk fordítani. Fokozottan igaz ez a városközpontra és környezetére, amely jelenlegi állapotában még őrzi eredeti hangulatát. Ennek megóvását, védelmét közös feladatunknak tekintjük.

Éljenek hát a templomkert és kápolnakert gesztenyefái minél tovább, és nyári napokon adjanak árnyékot az alattuk megpihenőknek. Reméljük, a hűsölők körbetekintve szánnak néhány gondolatot őseinkre, a diósdi svábokra, akik a várossá nőtt falut létrehozták és örökül hagyták nekünk.

Oderszky László,

a DNNÖ elnöke