Elkészültek a fellépőruhák a diósdi diákoknak

2020.09.29. | Aktuális

A közelmúltban elkészültek a német osztályok számára az új fellépőruhák: 29 szoknya és kötény, valamint 33 mellény a fiúknak. A gyerekek a tanév megkezdése után meg is kapták a ruhadarabokat. Amennyiben többletigény jelentkezik, azt pótlólag megvarratja az önkormányzat.

 A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola indulása óta támogatja a német nemzetiségi osztályokban tanuló gyerekeket abban, hogy színpadi fellépéseik alkalmával szép ruhában (a lányok kékfestős szoknyában, a fiúk mellényben) adhassák elő német nyelvű prózai előadásaikat, valamint német nemzetiségi táncelőadásaikat.

A fellépőruhák varratása a diósdi német nemzetiségi iskola és a DNNÖ kezdetektől fennálló szoros együttműködésének egyik jó példája. Minden év januárjában az iskola német nyelvet oktató tanárai, a német nemzetiségi osztályok osztályfőnökei a DNNÖ tagjainak közreműködésével méretet vesznek az elsős diákokról, illetve összeírják a más osztályokban – pl. kinövés miatt – keletkező ruhaigényeket, és a DNNÖ a gyerekek Tavaszköszöntőn történő fellépéséig megvarratja azokat. Az előző iskolaévben a fellépés ugyan a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt, de a ruhák megvarratásáról a DNNÖ továbbra is gondoskodott, bízva abban, hogy a járványhelyzet elmúltával ismét megcsodálhatjuk bennük a fellépő gyerekeket.

A 6.b osztály tagjai az új ruhákban az iskola bejáratánál

Örömtelinek tartjuk, hogy egyre több a német nemzetiségi tanuló iskolánkban. Terveink között szerepel a nemzetiségi táncoktatás elindítása és erre alapozva önálló német táncegyüttes létrehozása. Szeretettel várjuk a diákokat és szüleiket a DNNÖ rendezvényein és a DNNÖ által támogatott eseményeken, így a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület programjain.

DNNÖ