Eredményes évet zár a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat

2021.12.17. | Aktuális, Önkormányzatunk

Lassan megint eltelik egy esztendő, és bizonyára sokan vélekednek úgy, hogy ismét nem könnyű évet fejezünk be hamarosan. Úgy érezzük, hogy a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a lehetőségekhez képest ebben a nehéz, talán mindannyiunkat próbára tevő időszakban is sikerült helytállnia. Munkánk során sikerült tudatosítani a település vezetésével és lakóival egyaránt, hogy a diósdi svábok jelen vannak, számolniuk kell velünk. 

Idén a diósdi iskolások és szüleik, valamint a civil szervezetek bevonásával a korábbi évekhez képest jóval több érdeklődőt, résztvevőt sikerült az úrnapi virágszórásra meginvitálnunk, így joggal bízhatunk benne, hogy át tudjuk majd örökíteni ezt a szép hagyományt – amire a diósdi svábok méltán büszkék – a következő generációkra.

Nyáron a  Diósdi Sváb Napok elnevezésű, háromnapos rendezvénysorozatunkon – melynek második napján a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület aktív segítségével megrendeztük a diósdi baracktermesztést bemutató hagyományos Barackünnepet –  sült kolbász és helyben csapolt sör által garantált finom ízek, sváb fúvószenekar által szolgáltatott pörgős dallamok, a helyi lakosok körében meghirdetett sváb sütemények versenye és filmvetítés útján próbáltuk  (szerintük nagy sikerrel) közvetíteni sváb kultúránkat.

Augusztusban ismét megemlékeztünk a helyi sváb közösséget ért szomorú eseményről, a kitelepítésről. A megemlékezésen, melyen idén nagy örömünkre az iskola vezetése is részt vett, a diósdi iskolások a törökbálinti sváb kórussal együtt énekelték el a magyarországi németek himnuszát. A megemlékezés helyszínéről a Diósdi Földönfutók sportolói és a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagjai közösen, futva vitték el önkormányzatunk koszorúját Budafok-Háros vasútállomásra.

A Szent Gellért Napokon a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak biztosított műsorsávban fellépő vendég fellépők és helyi iskolások változatos előadásának köszönhetően idén rekordszámú nézőközönséget tudhattunk magunkénak. Nagy örömmel tölt el minket, hogy október 13-án Németh László, Diósd új plébánosa megáldotta a Tó utcai út menti keresztet, melyet a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Római Katolikus Plébánia Képviselő- testületével együttműködve a régi fakereszt helyén állított.

A Márton-napon ismét megrendeztük az immár többéves hagyományosnak számító fáklyás felvonulást; a felvonulók kíséretéhez sváb fúvósokat hívtunk, akiknek annyira örültek a gyerekek, hogy a közös énekléseket követően többször is megtapsolták őket. A felvonulás végén önkormányzatunk linzerrel, a Diósdiak Diósdért Egyesület pedig forralt punccsal kínálta a résztvevőket, akiknek a visszajelzései alapján igazi adventi hangulatot sikerült varázsolnunk a településen. Reméljük, hogy jövőre már nem szól végre közbe a pandémia, és sikerül az iskola együttműködésével megrendeznünk az általunk immár több éve tervezett Márton-napi sváb táncházat, melyen a résztvevők a fellépő táncosokkal együtt rophatják majd sváb zenére a táncot.

Bízunk abban is, hogy jövőre már egy teli busszal mehetünk az ÉMNÖSZ- gálára, továbbá abban is, hogy 2022-ben megtarthatjuk a szintén több éve tervezett forralt boros adventi rendezvényünket.

Bízunk benne, hogy önkormányzatunk a következő évben is aktívan jelen tud lenni településünk életében.

Ezúton kívánunk a diósdi sváb közösségnek, a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagjainak és minden diósdi polgárnak nagyon boldog, meghitt karácsonyt és szeretetben, megértésben és jó egészségben gazdag új évet!

Üdvözlettel:

sdr

Oderszky László, Mong Péter és dr. Szűcs Anna Éva