„Köszönöm a munkát és a mandátumot!”

2022.05.28. | Aktuális, Önkormányzatunk

Másodszor szerzett parlamenti mandátumot Ritter Imre, a magyarországi német kisebbség képviselője. A választási törvény 2013-as kiegészítése alapján, a kedvezményes kvótával parlamentbe jutható kisebbségek közül az idén, 2018-hoz hasonlóan, egyedül a német nemzetiségi lista kapott annyi szavazatot, hogy az mandátumot eredményezzen.

Sikeres négy év

A most 69 éves Ritter a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdaságtan-, az ELTE-n pedig alkalmazottmatematika-diplomát is szerzett. A rendszerváltás után szülővárosa, Budaörs kisebbségi önkormányzatában kezdett el dolgozni. Később a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatában is vezető pozíciót vállalt. 2014-től a német nemzetiség szavazati joggal nem bíró parlamenti szószólója. 2018-ban a parlament teljes jogú képviselője lett.

Ritter Imre négy év alatt hetvennégyszer szólalt fel a parlamentben, ebből 22 volt önálló felszólalás, általában az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának álláspontját ismertette.

Ritter Imre az elmúlt négy évben ugyanakkor vitathatatlanul sikeresen lobbizott a történelmi nemzetiségekért. Bár fontos szimbolikus kérdésekben a nemzetiségek soha nem kerültek szembe a többségi társadalommal vagy épp a kormányzati politikával, az intézményrendszerük fenntartására kapott állami támogatásoktól sok minden függhet. Ezek a támogatások pedig 2014, de főleg 2018 óta jelentősen nőttek.

2014 óta 4-ről 22 milliárdra emelkedett az őshonos nemzetiségek költségvetési támogatása;
75 köznevelési intézmény fenntartói és tulajdonjogát szerezték meg a nemzetiségek;
négyszeresére emelték a nemzetiségipedagógus-pótlékot;
bevezették a pedagógushallgatói ösztöndíjrendszert;
és már 15 ezer gyerek tanul nemzetiségi fenntartású iskolákban.

 

 Közösen a magyarországi németségért

Az alábbiakban részleteket közlünk Ritter Imre leveléből, melyet az országgyűlési választásokat követően írt a német nemzetiségi aktivistáknak.

„Tisztelt Közgyűlési tagok! Tisztelt RegBüro Vezetők! Tisztelt Megyei, regionális szövetségi Elnökök! Tisztelt Német Nemzetiségi Önkormányzati Elnökök! Tisztelt Átvett Nemzetiségi Intézmények vezetői! Liebe Landsleute!

Még egyszer és ismételten szeretnék köszönetet mondani Mindenkinek, aki bármilyen módon és mértékben is, de hozzájárult a sikeres német regisztrációhoz, a német nemzetiségi képviselői mandátum ismételt elnyeréséhez.

Ezt megtettem már a választás másnapján Englenderné Hock Ibolya Elnök Asszonnyal közös nyilatkozatban is, de ezúton szeretnék a sikerhez néhány kapcsolódó gondolatot is hozzáfűzni.

A 2022. április 3-i országgyűlési képviselők választás eredményeit 2022. április 11-én reggel a Nemzeti Választási Iroda véglegesítette. 2022. április 3-án 31 856 fő volt regisztrálva a német nemzetiség névjegyzékbe. Közülük a német nemzetiségi listára 24 630 fő adott le érvényes szavazatot. Ez 77,32%-os érvényes német nemzetiségi részvételt jelent, ami 10%-kal magasabb, mint az országos részvétel volt. Köszönöm!

Elmondhatjuk, hogy újra lett pártoktól független, teljes jogú német nemzetiségi képviselője a magyarországi németségnek és ezzel töretlenül tudjuk folytatni a munkát a közösen meghatározott célok eléréséhez vezető úton. A német parlamenti mandátum megszerzése rendkívül fontos volt, mert így a legjobb feltételekkel, a leghatékonyabb munkát tudom majd végezni a Magyar Országgyűlésben a magyarországi németségért, melyhez továbbra is kérem a támogatásotokat, segítségeteket. Most van itt az ideje annak, hogy a közösen elért német nemzetiségi választási sikernek felhőtlenül örüljünk!

Ugyanakkor most van itt az ideje annak is, hogy a 2022-es választás előkészítését, a német nemzetiségi regisztrációt, a német nemzetiségi választási eredményeket részletesen és átfogóan értékeljük és ennek alapján meghatározzuk feladatainkat a 2026-os választási előkészítésére! Kellő óvatosságra kell intsen bennünket, hogy míg a 2018. évi választáson még 2646 szavazattal haladtuk meg a kedvezményes nemzetiségi kvótahatárt, addig idén már csak 1556 szavazattal léptük túl.

Sokadszor köszönöm meg Mindenkinek, aki a legnagyobb “pártkampány ellenszélben” is töretlenül és sikeresen dolgozott a regisztrációért. Ezért most mindannyian közösen örülhetünk a sikernek!

Végezetül még egy dolgot szeretnék kiemelni: a német névjegyzékből történt jelentős számú leiratkozást! Az élet, a 2022-es választás újra a mi, régóta változatlan álláspontunkat igazolta: A német nemzetiségi regisztráció nem befolyásolja a parlamenti választás politikai, pártok közötti végeredményét! (…)

Biztos vagyok benne, hogy újabb nagyon eredményes és szép 4 év áll előttünk! Ehhez kérem Mindenkinek a további segítségét!

Ungarndeutsch. Steh’ dazu!

Mit freundlichen Grüssen

Ritter Imre
Parlamentsabgeordneter der Ungarndeutschen
Vorsitzender des Ausschusses der Nationalitäten Ungarns”