Projektnap a diósdi svábok betelepítésének 300. évfordulója alkalmából

2023.11.17. | Aktuális

A Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és a DNNÖ közös szervezésében november 10-én a diósdi svábok betelepítésének 300. évfordulójára történő megemlékezést célul kitűző projektnapon vettek részt a nemzetiségi osztályos diákok.

A tanulók a német nyelvet tanító pedagógusaik segítségével hetekig készültek a projektnapra, és szebbnél szebb alkotásokat készítettek: a diósdi svábok betelepítését és életét ábrázoló képeket rajzoltak, festettek és ulmi bárkákat, vagyis Ulmer Schachteleket hajtogattak, ragasztottak. Alkotásaikat az iskolában kiállították. A projektnapon délelőtt Paszternák Lászlóné és Szamák György tartott népismereti előadást, melynek keretében a diósdi svábok múltjáról, életéről, a régi iskoláról meséltek a 6., 7. és 8. osztályos nemzetiségi tagozatos gyerekeknek.

Tizenegy órától a 2–6. nemzetiségis osztályok részesei lehettek a szekszárdi német nyelvű színház, a Deutsche Bühne előadásának, a Császár új ruhája című előadást nézték meg. Délután öt órakor vette kezdetét a Márton-napi vigasság. Sajnos a lámpás felvonulást elmosta az eső, ám így sem maradt el a Márton-napi dalok éneklése, melyeket a Biatorbágyi Fúvós Kisparty zenekar kíséretében a diósdi iskola tornatermében adtak elő a gyerekek. Ezt követen a kicsik és nagyok a frissen alakult diósdi német nemzetiségi tánccsoport, a Schwäbische Tanzgruppe, a Naprózsafa Tánccsoport, a Wunderkäfer Budaörsi Tánccsoport és Marosvécsi Tánccsoport által előadott sváb és szász tánckoreográfiákat csodálhatták meg, majd akik kedvet kaptak a táncra, a Huszák Gézáné Icu néni vezetésével tartott táncházban ismerkedhettek meg a magyarországi német táncok lépéseivel.

A zenei és táncélmények mellett finomságokból sem volt hiány, hiszen a német nemzetiségis tanulók szülei idén is rengeteg finom süteménnyel készültek. A diósdi Német Hagyományőrző Egyesület az alkalomhoz illően liba formájú aprósüteménnyel, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig ízletes sváb majorannás, lilahagymás zsíros kenyérrel kínálta a résztvevőket.

Köszönet illeti mindazokat, akik hozzájárultak a jó hangulathoz és a színes programok létrejöttéhez!

Zsidákovits Eta– Szűcs Anna Éva,

Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat