EU-s találkozó Olaszországban

2022.05.26. | Aktuális, Önkormányzatunk

A diósdi települési önkormányzat felkérésére, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Szűcs Anna Éva képviselő és Zsidákovits Eta külsős bizottsági tag április 21–24. között az olaszországi Sulmonában járt egy európai uniós pályázati projekt harmadik találkozóján. A Key to Eu (Kulcs az EU-hoz) Projekt az Európa a polgárokért elnevezésű program része, melynek központi eleme a szolidaritás: azaz kulcs a társadalmi problémák megoldásához és Európa jövőbeli fejlődésének támogatásához. Az alábbiakban a diósdi résztvevők osztják meg az úttal kapcsolatos tapasztalataikat az olvasóval.

Az előzményekhez tartozik: a Sulmonába való utazást megelőzően, március 8–11. között Diósd adott otthont a projekt második találkozójának. A közösségi házban megtartott konferencián – a helyi önkormányzat felkérésére – előadás hangzott a diósdi német kisebbség integrációjáról.

Projekttalálkozó Diósdon

Történelmi példák a szolidaritásra

A projektben részt vevő országok – Albánia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Görögország, Németország, Spanyolország, Magyarország és a vendégátó Olaszország – 2-2 főt delegáltak a szakmai találkozóra. A házigazdákkal együtt tehát összesen 9 ország részvételével zajlott a program Sulmonában. A mintegy 25 ezer lakosú település Abruzzo régióban, L’Aquila megyében, Róma és Pescara között fekszik Közép-Olaszországban.

Szakmai programunk első napja Sulmona önkormányzatának üléstermében kezdődött. Rövid köszöntő és a projekt bemutatását követően elvittek minket egy a város melletti katonai területre, ahol az első és második világháború alatt hadifogolytábor (campo 78) működött. Az első világháború alatt főleg cseh, szlovák és magyar hadifoglyok voltak a táborban, a második világháború alatt pedig helyi antifasiszta csapatok tagjai, valamint főként Észak-Afrikában foglyul ejtett brit, dél-afrikai, indiai katonák raboskodtak a táborban. Történészek mutatták be számunkra tábor működését; azt, hogy milyen rossz körülmények (éhinség, betegség) éltek a táborban a foglyok, valamint hogy hogyan segítette a szintén nagy szegénységben és nélkülözésben élő helyi lakosság a táborból megszökött hadifoglyokat.

 Segítség a rászorulóknak

Délutáni programunk keretében történelmi sétára invitáltak minket, ahol megismerhettük a város történetét és történelmét. Helyi idegenvezető kíséretében megtekintettük a Santissima Annunziata Sulmona katedrálist, valamint a Palazzo dell’Annunziatát.

Sulmona, Garibaldi tér

A következő állomás a Szolidaritás Háza volt, melyet egy olasz nonprofit szervezet, az ANFASS működtet, és ahol középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkoznak, egyelőre napközis ellátás keretében. Viszont már kisérleti jelleggel elindult a bentlakásos program is. A foglalkozások központi részét a fiatalokkal való kreatív alkotómunka teszi ki. A szakmai csapat segítségével egész évben – főleg az év ünnepeire készülve – különféle ajándéktárgyakat (pl. pólók, apró kerámiák) készítenek. Ezeket a munkákat a szervezet munkáját támogatni kívánók megvásárolhatják Sulmonában egy erre a célra kialakított üzletben.

A látogatást követően az olaszországi Karitász Sulmonában működő képviseletének Casa Zaccheo elnevezésű épületét tekintettük meg. A helyi Karitász anyagi nehézségekkel küzdő helyieknek, valamint külföldi országokból érkező menekülteknek nyújt elsősorban segítséget. Az elmúlt években sajnos érezhetően megnőtt azoknak a helyi lakosoknak, családoknak a száma, akik/amelyek segítségre szorulnak. A segítségnyújtást a probléma helyes felmérése és szükséges segítség megfelelő kiválasztása érdekében minden esetben személyes interjú előzi meg. A rászorulóknak sokféleképpen biztosítanak segítséget. Példáulk kimoshatják az épületben található mosógépekkel és mosószerekkel a ruháikat, használhatják a fürdőszobákat – ezen támogatásokra az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény –, az épület emeletén kialakított hálószobákban ideiglenesen ott alhatnak, anyagi helyzetük, jövedelmük és családjuk nagyságának függvényében pontokat kapnak, mely pontokat egy az épületben kialakított ruházatot, élelmiszert, háztartási dolgokat, könyveket és iskolai eszközöket is kínáló szupermarketszerű üzletben vásárolhatnak le.

A tanulás mint kitörési lehetőség

Szakmai programunk második napját szintén az önkormányzat üléstermében kezdtük, ahol először BCC Banca di Credito Cooperativo – első – női igazgatójának a helyi üzleti és bankrendszerrel kapcsolatos előadását hallgattuk meg. Ezt követően a településen biztosított továbbtanulási lehetőségekről tartott előadást a CPIA egyik  pedagógusa. Hogyan lehetséges szakma vagy diploma megszerzése a 16 évnél idősebb korosztály azon tagjai részére, akiknek nem volt lehetőségük középiskolában tanulni, vagy egyetemre bejutni. Az állami támogatásból működő iskola lehetőséget biztosít a 16 évnél idősebb fiatalok számára a középsikolai tanulmányok befejezésére, továbbá a felnőttek számára, hogy egy speciális iskolarendszer keretében 2 év alatt szerezhessenek felsőfokú végzettséget, ami főleg dolgozó, dolgozni kényszerülő felnőtteknek ad esélyt a tanulásra. Az iskolában lehetőség van még angol mint idegennyelv tanulására, valamint a külföldiek számára az olasz nyelv elsajátítására. Majd következett még egy előadás, mégpedig a „HeArt”, a művészet integrációjának erejéről és szerepéről.

Munka közben

Ovidius megidézése

Ezt követően a város szülötte, Ovidiusz (Publius Ovidius Naso, avagy röviden csak Ovidius, a római aranykor költője – sz. i. e. 43. március 20., Sulmona) szobránál részesei lehettünk az Ovidio iskola által szervezett rendezvénynek, ahol a diákok – bevonva  a 8 ország delegáltjait is – a költő Metamorphosis című művéből adtak elő egy kis részletet. A delegációk tagjai saját anyanyelvükön mondták el Ovidiusz egyik idézetét.

Délutáni programunk első állomása a városi színház (APS META) volt. Utána részesei voltunk egy polgári védelmi programnak, ahol önkétes tűzoltók, vöröskeresztesek, hegyi mentők, civil polgárőrök mutatták be tevékenységüket, feladataikat, amihez hozzátartozott egy közel 20 perces szimulációs gyakorlat is. Fantasztikus volt látni a gyorsaságot és a szakmaiságot.

A polgári védelmi gyakorlat résztvevőivel

A két magyar résztvevő, Zsidákovits Eta (b) és dr. Szűcs Anna

Este a téren – megint csak az Ovidiusz szobornál – egy fergeteges koncertet hallgattunk a helyi iskolások és tanáraik előadásában. A program során többször is, többféle előadásmódban felhangzott az Európai Unió himnusza, az Örömóda, ezzel is utalva az európai államok közötti szolidarításra, az együvé tartozásra.

A koncert végén meginvitáltak bennünket a Garibaldi térre, ahol zene, tánc és finom vacsora várta a delegációkat.

Sikeres és eredményes találkozó

A projekt résztvevőiként csak dicsérjetkük a pozitív hozzáállást és a házigazdák mérhetetlen vendégszeretetét. A programok nagyon szépen felépítettek, érthetőek és látványosak voltak, tökéletes volt valamennyi programon az angol szakmai nyelvi fordítás. Kiemelnénk még a projekt keretén belül Sulmona város történelmi hátterének megismerését, mert ezek is sokat hozzátettek a város és a kultúra megismeréséhez, valamint a partneri kapcsolat kialakításához és továbberősítéséhez.

Összességében elmondható: az olaszországi találkozó, a projekt céljával összhangban, a település múltjának és jelenlegi szolidaritási, szociális programjainak ismertetésén keresztül rámutatott a szolidaritás fontosságára egy-egy településen, valamint az Európai Unión belül, illetve számba vette és bemutatta a generációkra és a kultúrára vonatkozó közös értékbázist.

Dr. Szűcs Anna – Zsidákovits Eta

Fotó: a szerzők felvételei és a projekt fotótára

Az írás elsőként a midio.hu portálon jelent meg.