Német nemzetiségi kultúrgála Dunakeszin

2023.12.02. | Aktuális, Hagyományőrzés, Önkormányzatunk

Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) ebben az évben 23. alkalommal rendezte meg a regionális kulturális gálaműsorát, aminek Dunakeszi adott otthont. A rendezvényen a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat (DNNÖ) képviselői is részt vettek.

 Az előző években többek között Szigetszentmiklóson, Dunaharasztin, Szendehelyen és 2017-ben pedig Budaörsön került sor erre a seregszemlére. A magyar Himnusz és a Magyarországi németek himnuszának elhangzása után felvonultak a települések képviseltjei táblájukkal, pompás népviseletükben.

Nyíri Márton dunakeszi alpolgármester köszöntője után Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szólt a résztvevőkhöz. Beszédében kiemelte, hogy a német nemzetiség kultúrája nélkül sokkal szegényebb lenne országunk. Az évszázadok folyamán a gondokat együtt oldottuk meg. A nemzetiségi önkormányzatok működéséhez a kormány biztosítja az anyagi támogatást. Végül elismerését fejezte ki és megköszönte az ÉMNÖSZ munkáját.

Julia Gross, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hogy örömmel vesz részt ezen a kulturális rendezvényen,  mint ahogy jó néhány, ebben az évben Magyarországon németek által lakott településén megtartott,  a magyarországi németek 300 évvel ezelőtti betelepülésére emlékező rendezvényeken is. Emlékeztetett arra, hogy napokon belül fogjuk ünnepelni a magyar–(nyugat)német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját. Jövőre is lesznek fontos jubileumok: 20 éve, 2004. május 1-je óta teljes jogú tagja Magyarország az EU-nak és 34 éve, 1989. augusztus 19-én, 34 éve volt a Páneurópai Piknik. Továbbá kiemelte a magyarországi németek hídképző szerepét Magyarország és Németország között: „Önök kiállnak nyelvük, identitásuk és Németországgal való szoros kapcsolatuk mellett – még akkor is, amikor Németország és Magyarország eltávolodni látszik egymástól. És fordítva: Önök kiállnak a szülőföldjük, Magyarország mellett, és segítenek abban, hogy jobban megértsük az országot. A világ válságos időszakában különösen fontos felismerni és ünnepelni azt, ami összeköt bennünket: az élénk magyar-német közösséget, amely összeköti Magyarországot és Németországot.”

A következő zenei blokkban a fiatalság képviseltette magát. Előadásukat nagy tapssal jutalmazta a hallgatóság. Ugyancsak fergeteges sikerrel léptek fel a szigetszentmártoni táncosok.

Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselő felszólalásában megszívlelendő gondolatokat közvetített. „Legyen a mai nap igazi ünnep. Hiszen van mit ünnepelni. Kiemelkedő személyiségeket adtunk a magyar hazánknak. A kultúra maga a lélek. Meg tudjuk mutatni, milyen szép lelkünk van. A fiataloknak azt kívánom, hogy 30-40 év múlva ők legyenek a kitüntetettek.” Ritter Imre beszédét követően kitüntetéseket adtak át.

Rövid szünet után három solymári hölgy játszott stájer citerán. Őket követte Kocsicsák Palika Zsámbékról, aki a legfiatalabb fellépője volt a rendezvénynek. Egy újévi köszöntővel örvendeztette meg a közönséget, majd az arra érdemes gimnazisták vehették át a 2023/24 tanévre szóló ösztöndíjak oklevelét.

Egy nagy létszámú zenekar, a Kaszás Sándor vezette Jugendauswahlorchester foglalta el a helyét. Három polkát és egy lassút játszottak. A szári táncosok is kitettek magukért, nagyon vidáman és fáradhatatlanul ropták a táncukat. Ováció és tapsvihar volt a köszönet.

Forrás: minalunk.hu