Laterne, laterne – Márton napi lámpás vonulás Diósdon

2021.11.12. | Aktuális, Hagyományőrzés, Önkormányzatunk

„Ich geh’ mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir. Da oben leuchten die Sterne, hier unten leuchten wir. (…)” A november 11-i lámpás felvonulás hagyománya német nyelvterületről honosodott meg Magyarországon. A fáklya fénye szimbolizálja a jó cselekedeteket, amiket Szent Márton az emberekért tett.

 November 11-e Tours-i Szent Márton ünnepnapja, amihez több népszokás kapcsolódik Magyarországon is. A legenda szerint Márton egy libaólban bújt el, mikor püspökké akarták szentelni, de a ludak gágogása lebuktatta, így hát, tours-i Mártonból előbb püspök, majd szent lett. A Márton-napi ünnep eredete a római időkbe nyúlik vissza, november 11-én kezdődik ugyanis az év utolsó negyede. Ezen a napon jókat ettek és ittak az újborból és az új termésből. Mars, a háború istene szent madarát, a ludat ették, ha tehették. A latinul avis Martis (Mars isten madara) kifejezésből lett a Márton madara.

A magyar hagyomány szerint Szent Márton Magyarország második védőszentje Szűz Mária után, mivel Márton álmában Szent István országát segítette egy alkalommal. A Márton-napi lakoma után kezdődik a 40 napos böjt, ezért úgy tartja a mondás: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

A Diósdi Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében – a Covid ellenére – sikerült megvalósítani a Márton-napi lámpás felvonulást. A diósdi általános iskola német nemzetiségi osztályaiból jelenlévő gyerekek, tanárok és szülők a Tomi és barátai sváb fúvoszenekar kíséretében énekeltek több német Márton-napi dalocskát.

A zenekari muzsikával kísért hangulatos felvonulás végén a Kápolnakertben a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Diósdiak Diósdért (DiDi) Egyesület tagjai várták a lámpásokkal érkező diákokat, tanárokat, akik süteménnyel, valamint forró punccsal lettek megvendégelve.

Ezúton is hálás szívvel köszönjük a pedagógusoknak, a Diósdiak Diósdért Egyesületnek, valamint a Tomi és barátai sváb fúvószenekarnak, hogy megvalósulhatott ez a hagyományőrző program.

Forrás: Diósdi Svábok Facebook-oldal