Tisztelet a bátraknak! – Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

2023.10.21. | Aktuális

Az 1956-os forradalomra, a hősökre és áldozatokra emlékeztek a diósdiak október 20-án. A városi ünnepség 17 órakor kezdődött a Jókai téri ’56-os emlékműnél.

A Himnusz elhangzása után elsőként a diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Művészeti Iskola 8. osztályos tanulói mutatták be irodalmi műsorukat. Az idézett versek tematikailag végigkísérték a forradalom kitörését, eseményeit és novemberi eltaposását.

A meghívóban megjelölt ünnepi szónok, dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője betegsége miatt nem tudott jelen lenni a megemlékezésen, beszédét a képviselő titkára, Eőry Zsolt olvasta fel. Az ünnepi beszéd Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros művei és 1956-os nyilatkozatai tükrében láttatta a forradalom eseményeit, a valamint vont párhuzamot az akkori követelések és a mai európai és magyarországi tendenciák között.

Az ünnepség zárórészében Diósd Város Önkormányzata, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a város intézményei, az Időügyi Tanács, a politikai pártok helyi szervezetei és a civil szervezet képviselői helyeztek el koszorút az ’56-os emlékmű talapzatánál.

Az országgyűlési képviselő beszédét Eőry Zsolt olvasta fel

Önormányzatunk nevében Szűcs Anna Éva és Mong Péter koszorúzott

A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Forrás: midio.hu

Fotó: dr. Varga Dániel, Facebook