Hagyományőrző sváb disznótor Diósdon

2020.02.10. | Hagyományőrzés

Az idén február 1-jén rendezték meg városunkban a hagyományőrző sváb disznótort. A szervezést és a lebonyolítást Diósd Város Önkormányzata, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzata és nem utolsósorban számos lelkes segítő és támogató vállalta magára.

A régi diósdiak és általában a falun élők számára a disznóvágás mindig fontos esemény volt; a nap elején kemény munka, a végén a jól végzett munka örömére egy kisebb ünnep. Ezért, amikor polgármesterünk megkereste a Német Nemzetiségi Önkormányzatot, örömmel mondtunk igent a közös szervezésre, részvételre, munkára és az anyagi támogatásra. Hiszen mikor még csak egy Budapest melletti kis sváb falu volt lakóhelyünk, majdnem minden háznál röfögött egy-két koca.

Mi, idősebbek, élénken emlékezünk ezekre az időkre, és fontosnak tartjuk, hogy városunk új lakói megismerkedjenek régi életünk eme fontos eseményével – és nem utolsósorban a végeredmény kulináris örömeivel. A munka dandárja még a nyilvános eseményt megelőzve megkezdődött és négy napon keresztül folyt, hiszen a disznótoros finomságokat nehéz lett volna egy délelőtt elkészíteni.

A rendezvényen Spéth Géza polgármester üdvözölte a megjelenteket, köztük térségünk országgyűlési képviselőjét, dr. Aradszki Andrást és a testvértelepülések meghívott delegációit. Beszédében megemlítette, hogy a mostani disznótorral visszatérünk az eredeti formához, így – a támogatók jóvoltából – városunk lakói és vendégeink térítésmentesen fogyaszthatják az elkészült finomságokat: az elmaradhatatlan sváb savanyúlevest és orjalevest, sült kolbászt, májas és véres hurkát párolt káposztával. Mint látható volt, a hagyományos sváb receptek alapján készült disznótoros menü igencsak ízlett a vendégeknek.
A gasztroélményekhez kellemes muzsika is társult: a résztvevőket a Diósdi Fúvószenekar, valamint szintetizátormuzsika szórakoztatta.
Köszönet illeti mindazokat, akik a hagyományőrző sváb disznótor előkészítő munkálataiban és sikeres lebonyolításában közreműködtek. Reméljük, az elkészült kóstoló megfelelt a várakozásoknak és a finom falatok ízlettek mindenkinek. Váljon egészségükre!