Virtuális séta Diósdon

2023.03.05. | Aktuális, Önkormányzatunk

A mai világban szinte minden digitalizált, a felnövekvő generáció már ebben a technológiában él. Miért ne lehetne a eljuttatni hozzájuk ily módon kulturális kincseinket? – tették fel a kérdést a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetői, amikor panorámafotózásra kérték fel Bata Gergely fotóst.

A fiatal taksonyi fiatalember korában megkereste az önkormányzatot és felajánlotta: szívesen készítene a diósdi sváb épületekről és nevezetességekről 360 fokos felvételeket. A technika lényege, hogy a fényképész körülbelül 30 fotóból összeállít egy 100 megapixeles gömpanorámát, mely intezív vizuális élményt nyújt az érdeklődőknek. Bata Gergely a midio.hu érdeklődésére elmondta: több mint tíz éve foglalkozik panorámafotók készítésével, és ahogy a technikai háttértudás bővül, finomodik, ahhoz alkalmazkodva egyre minőségibb panorámafotók készülnek.

Az önkormányzat élt a lehetőséggel, így a virtuálisvalóság-technológiának köszönhetően megelevenedik előttünk Diósd néhány színfoltja. Az élményvideó elkészítésének megszervezését Tonka Anna és Paszternákné Vera vállalta fel, a helyszíneket az Egyházközség, a Kék Géza Művelődési Ház, valamint Vanek Balázs bocsátotta a fotós rendelkezésére.

Az elkészült panorámafelvételek segítségével bárki tehet egy különleges élményt adó virtuális sétát Diósdon. Meglátogathatja a Tájházat, Szent Gellért-templomot és -kápolnát, a Szent István teret, a kőbányát és néhány egykori pincét.

A virtuális séták helyszínei:

https://www.panorama-fotozas.hu/diosdi_kobanya
https://www.panorama-fotozas.hu/diosd_vanek_pince

http://www.panorama-fotozas.hu/diosdi_tajhaz
http://www.panorama-fotozas.hu/diosdi_borpince
http://www.panorama-fotozas.hu/diosdi_szent_gellert_templom
http://www.panorama-fotozas.hu/diosdi_szent_gellert_kapolna
https://www.panorama-fotozas.hu/diosd_szent_istvan_ter

Zsidákovits Eta

DNNÖ